UKRAINERE Må DROPPE OL-KVALIFIKATIONER MED RUSSERE

Ukraine står stejlt i debatten om Rusland og Hvideruslands eventuelle deltagelse ved næste års sommer-OL i Paris.

For at understøtte landets officielle standpunkt har ukrainske atleter fået forbud mod at deltage i OL-kvalifikationsstævner, hvor der deltager russere.

Det er blevet besluttet af landets regering og støttes af Ukraines Olympiske Komité. Det skriver OL-mediet Inside the Games.

Fra ukrainsk side anerkender man, at landets atleter kan ende som gidsler i et idrætspolitisk spil. Det kan føre til missede OL-kvalifikationer for ukrainske atleter, hvis de som følge af forbuddet er forhindret i at deltage i de afgørende konkurrencer om en plads ved legene.

Udmeldingen fra Ukraine kommer efter en intensiveret debat om, hvorvidt krigsførende Rusland og Hviderusland skal have lov til at deltage ved OL.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) præsenterede i tirsdags nye anbefalinger, der skulle gøre det muligt for russiske og belarusiske atleter at deltage i internationale konkurrencer som neutrale.

IOC tøver samtidig med endegyldigt at afklare, om atleter fra Rusland og Hviderusland er velkomne til OL i Paris.

IOC-præsident Thomas Bach har lovet, at der inden slutningen af juli - et år før legene i Paris - kommer en afklaring på spørgsmålet.

Fra dansk side er der ikke støtte til at få Rusland tilbage i OL-varmen.

Den danske regering har sammen med 34 andre nationer underskrevet en erklæring om, at russisk og belarusisk OL-deltagelse er udelukket under de nuværende forhold.

Det budskab gentog formanden i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Hans Natorp, mandag på IOC's konference med deltagelse af alle 206 medlemslande.

Rusland invaderede Ukraine i februar sidste år.

/ritzau/

2023-03-31T13:01:15Z dg43tfdfdgfd