BRESCHEL OM ITALIENSK KLASSIKER: DET ER SOM EN OPERA

Italienske Milano-Sanremo er et af kalenderens allerstørste og mest prestigefyldte cykelløb. Men det får af og til skyld for at være en langgaber.

Det er tilfældet, fordi der sjældent sker ret meget, før rytterne rammer stigningen med navnet Cipressa. Og det sker først efter 267 kilometer.

Det er dog langtfra alle, der har en negativ opfattelse af det 294 kilometer lange løb, der lørdag skydes i gang for 114. gang i historien.

Matti Breschel, der lørdag sidder bag rattet som sportsdirektør hos EF, har et særdeles romantisk forhold til det store italienske cykelløb.

Han mener, at den lidt langsomme start har en helt speciel charme.

- Intensiteten bliver bygget op over timer. Det er næsten som en italiensk opera, siger han til EF's hjemmeside.

- Du har violinerne, der spiller i et langsomt tempo. Så tilføjes bassen, og pludselig kommer trommerne ind, og det hele eksploderer før Cipressa. Og så er finalen bare ikonisk.

- Begyndelsen af løbet har altid været speciel. Der er tidlig start, og lige så snart den italienske speaker begynder at tale, flyver duerne, og du kan mærke solen, selv om det er lidt koldt, siger Breschel.

Når Cipressa er besteget skal rytterne forcere Poggio-stigningen. Her forsøger klatrerne ofte at angribe, så de slipper for at få sprinterne med til målstregen efter nedkørslen.

Den 26-årige EF-rytter Mikkel Honoré er vokset op i Fredericia, men er efterhånden blevet halvt italiener, fordi han har giftet sig med en italiensk kvinde.

Så Milano-Sanremo giver også ham en helt særlig følelse.

- Det er noget helt specielt. Det er åbningen af foråret. Man kører fra Milano, hvor det normalt er koldt og lidt regnfyldt. Man kører over Passo del Turchino og ned til Genoa, hvor det tæt på Middelhavet bliver varmere.

- Så det er lidt som at gå fra kold vinter til sommer. Det minder de fleste italienere om, at årstiden skifter, siger han.

Mikkel Honoré er en af to danskere fra EF-holdet i lørdagens løb. Også Magnus Cort stiller op. Også Mads Pedersen, Kasper Asgreen og Søren Kragh Andersen, der sidste år blandede sig i finalen, er blandt de danske navne på startstregen lørdag.

Milano-Sanremo blev sidste år vundet af slovenske Matej Mohoric.

Han kørte fra alt og alle på nedkørslen fra Poggio, hvor han gjorde brug af en såkaldt "dropper post", som gav ham muligheden for at sænke saddelhøjden med et tryk på en knap.

Det er egentlig noget udstyr, mountainbikeryttere kører med, når de skal hurtigt ned ad bakker, og Mohoric udnyttede den øgede aerodynamik og kørte alene over stregen.

/ritzau/

2023-03-17T07:56:08Z dg43tfdfdgfd